Het spel

Het Spel van de Gouden Eeuw is een game voor tablets, smartphones en PC’s. Het werkt op alle grote besturingssystemen. Alles bij elkaar duurt het spel anderhalf uur, maar je kunt het tussendoor wegleggen en dan weer verder gaan. In het Spel – met spelregels gebaseerd op ons eigen onderzoek – ben jij een beginnende koopman in Amsterdam in 1594. Met eigen geld, met krediet van anderen en door een goede mix van risico en rendement kun je heel rijk worden! Maar het kan ook flink misgaan als je niet goed op je geld past of je waren niet verzekerd… Word jij net zo succesvol als de rijkste kooplieden van Amsterdam in de Gouden Eeuw?

De nieuwe versie van het Spel van de Gouden Eeuw – de Opkomst van Amsterdam –  is vanaf 1 september 2014 gratis te downloaden op deze website en in alle grote Appstores.

Advertentie

36 Reacties op “Het spel

 1. Js (Johannes)

  Een erg leuk spel! De eerste 2x dat ik het spel speelde raakte ik failliet! Dat daagde mij uit om nog beter mijn best te doen! Ik haalde ruim f.56.000 ! Maar ga zeker proberen om nog hoger te halen! Je bent wel snel 4uur kwijt als je alles goed wilt doen en alles elke maand in de gaten wilt houden! Succes!

  Js

 2. Js (Johannes)

  Score verbeterd naar ongeveer 165000!!!!
  Erg leuk spel! Wie verbetert mij?
  Gr. Johannes

 3. jebeveos

  Geen android ondersteuning?

 4. kastela

  Komt er ook een voor android

 5. Arnie Hofman

  ik heb het spel net voor de 2e keer gespeeld, 1e keer ging ik failliet maar de 2e keer ging beter FL43000 bij elkaar gespeeld. Jammer dat ik met pensioen moest…. Ik ga het zeker nogmaals spelen. Groet, Gerardus

 6. Stan023

  Net de vijfde keer uitgespeeld met meer dan 250.000 gulden. Ging met name aan het einde goed. Ik heb nog niet goed door hoe ik alles moet vrijspelen, ik had 20 van de 27 delen vrijgespeeld. Stan

 7. Anca

  Heb het spel nu 4 x gespeeld en ga nog steeds failliet.
  Ik ga door……

 8. Siegfried

  1e keer uitgeprobeerd 25.000
  2e keer spreadsheet gemaakt met jaartal, percentages, 40.000
  3e keer op basis van spreadsheet ruim 100.000
  4e keer controle op herspeelbaarheid ruim 300.000

  Hints: spoilers!!!
  1. Als een grondstof positief rendement heeft, tenminste iets investeren om nieuwe soorten te ontsluiten, ook voor het investeren in beleggingen maar dan zelfs als het rendement negatief is 1 aandeel kopen
  2. De omloopsnelheid in maanden is belangrijker dan het percentage, 2 maanden voor graan tegen 8% is 48% op jaar basis, vergelijk 8 maanden wol tegen 16% is 24% op jaarbasis
  3. De winst op beleggen wordt in mei uitgekeerd. Als je je eigen geld in de maanden feb-apr laat vrijkomen, moet je alles beleggen in dat wat het meeste rendement heeft. In tegenstelling tot goedren kun je tot het allerlaatste moment in april, aandelen bijkopen. In mei zet je alle aandelen op 1 en je gaat dan het vrijgekomen geld in bulk of luxe goederen investeren waardoor je zeker 50% per jaar verhoging van je bezittingen kunt halen. In de laatste jaren vanaf 1607 is het rendement van VOC sterk stijgend tot wel over de 125%. Zet al je geld in april 1611 op VOC en het verdubbeld, meer zelfs dan dat. Je kunt ook de waardestijging van aandelen VOC cashen, maar dat geeft minder rendement dan zo veel mogelijk vrijmaken voor bulk of luxe goederen in mei.
  4. Crediteuren altijd op tijd afbetalen en gewoon iedereen inzetten op een bulk of luxe van 3 tot 4 maanden van tenminste 3%. Je betrouwbaarheid zorgt dat er steeds meer crediteuren komen. Let op de betaling van het huishoudgeld in december dat steeds met 50 jaarlijks stijgt tot 1075 in het jaar1611, zodat je altijd de crediteuren kan betalen.
  5. Valkuil, soms gaat de lading verloren en kun je alles kwijt zijn, bijv de graan, zout, hout of haring lading. Dus ofwel onthouden wanneer dit gebeurt, bijv zout aug 1600, of spreiden over meerdere goederen.
  6. Als de makers in updates gaan sleutelen aan de spel formule dan kan bovenstaande niet meer opgaan, bijv de winst in mei van beleggen dat met een peildatum werkt en niet met hoe lang je aandelen bezit.
  7. Als je de hints volgt en het spel twee keer gespeeld hebt, is het niet zo spannend meer. Misschien meer random events of zijn die dan historisch niet verantwoord?

  • Oscar Gelderblom

   Beste Siegfried,
   Dank voor deze uitgebreide suggesties. Inmiddels hebben we de beleggingen aangepast in versie 1.0.0 die sinds 18 april in de Appstore staat. Ben benieuwd hoe hoog je nu kunt scoren.
   met hartelijke groet,
   Oscar Gelderblom

 9. Andrea

  Jammer dat het spel en de scores niet online zijn

  • ogelderblom

   Beste Andrea,
   We zijn op dit moment druk bezig met het zoeken naar sponsors om een online versie van het spel te kunnen aanbieden. Ook zullen we proberen de scores op onze website bij te houden. We doen dat nu nog even niet omdat er een kleine ‘bug’ in het spel zit waardoor je, als je er tegenaan loopt, op een onrealistisch hoog eindkapitaal uit kunt komen. We gaan die ‘bug’ zo snel mogelijk verhelpen.
   Hartelijke groet,
   Oscar Gelderblom

 10. Raymond Gelderman

  Gelukt Johannes! 514.417 ;-).
  De eerste twee keer dat ik het speelde was een drama, maar daarna viel het kwartje zogezegd en kwam ik op f100.709. Daarna dus op f514.417. De truc is gespreid investeren in bulkgoederen, je crediteuren massaal in luxegoederen stoppen, en elk jaar je investeringen vóór mei afbouwen, zodat je je gehele kapitaal in zeer hoog renderende investeringen als huizen, polders en compagnieën kan steken. Daarna verkoop je de boel gelijk weer en herhaal je de truc jaar na jaar.
  Leuk spel!

 11. M10

  Ik denk dat ik die bug wel ken. Het kost echt geen moeite om >300.000 te halen. Ik refereer naar aandelenkoersen en dividend uitkeren. Als jullie dat repareren wordt het spel weer een uitdaging. Verder hoor je IN een beurt terug te kunnen komen op een goederentransactie. Dat bespaart een hoop gedoe. Nu cancel ik standaard alles om het daarna weer op te kunnen bouwen.
  Hoe dan ook, een erg leuk spel!

 12. M10

  Ook een manier om bijvoorbeeld 500 aandelen Zijpe te verhandelen zou welkom zijn. Nu erg omslachtig!

 13. M10

  Zojuist 2.400.000 gulden gescoord. Alleen in nov 1611 was er een miljoen weg. Dus van 1800k naar 800k. Daarna eind op 1400k. Vermoed overflow. Kijk rekenroutines nog eens door? Gebeurde tijdens crediteuren manipuleren.

 14. John

  Is 700.000 florijnen een onrealistisch eindkapitaal?

  • ogelderblom

   Beste John,
   700000 gulden is ongelofelijk veel – sterker nog, het is waarschijnlijk het resultaat van een bug die we nu aan het fixen zijn. Ik ben daarom erg benieuwd hoe je dit resultaat bereikt heb.
   Hartelijke groet,
   Oscar Gelderblom

 15. Taco Paulides

  Leuk spel. Wel verslavend, maar er zijn ergere dingen. ;-)
  Heb het nu een keer of 10 gespeeld, waarvan maar 2 met een positief einde. Ik blijf op zoek naar de juiste strategie. Dank voor dit spel. Taconis.

 16. Joost

  Wat een leuk initiatief. Klinkt als een leuk en educatief spel.
  Helaas ben ik geen iPhone/iPod-bezitter.
  Hopelijk komt er dan ook een Android of online versie in de toekomst.

 17. Monique

  Ik raak steeds op onverklaarbare redenen geld kwijt. Zo heb ik 2200 en het volgende moment is het helemaal op. Is dat ook een bug in het spel? Vind het wel verslavend, maar ga steeds failliet vanwege bovenstaande reden.

 18. Kasper

  Ik heb zo ongeveer het meeste van mijn kapitaal, zo’n fl.25000, verkregen doordat sommige beleggingen ineens heel goedkoop waren. 200 of zo in plaats van 2000. Dan gaat het wel hard als de waarde ineens vertienvoudigd!

 19. Damian

  Develop it further and allow a longer period for the end or unlimited for a paid version, as 4 hours playing time is very short for such an enjoyable game. Top!

  • Oscar Gelderblom

   Dear Damian,
   Thanks for your kind words. Our first priority is to get it out on Android and PC but we are certainly toying with the idea to extend the game. One big problem: we need to find the money.
   best wishes,
   Oscar

 20. Taco Paulides

  Speel het spel nu 2 maanden. Na vele mislukkingen gaat het nu beter. De aanhouder wint. Heb een boekje gemaakt met tips en vooral waarschuwingen.
  Vandaag het spel afgerond met een topscore: 122.000!
  Heb nog wel wat vragen aan de makers. Waar blijft de suiker in januari 1605? Is dat een “bug”?
  En waarom wisselen de mogelijkheden, bv wel of niet kleine diamanten? Of de percentages. Terwijl je toch hetzelfde doet. Dacht ik.
  Al met al hebben jullie een prachtig spel gemaakt. Ben benieuwd naar ervaringen van anderen.
  Groet,
  Taco Paulides

  • Oscar Gelderblom

   Beste Taco,
   dank voor je vriendelijke complimenten. En een goede score: gefeliciteerd! Ik speel je vraag over de suiker meteen door aan de spellenmakers van Monkeybizniz. Voor wat betreft de rendementen: die fluctueren inderdaad – om de onvoorspelbaarheid die er toen ook was in het spel te laten voelen. Het al dan niet grote diamanten aangeboden krijgen heeft te maken met de combinatie van investeringen die je in voorafgaande maanden en jaren doet.
   hartelijke groet,
   Oscar

  • Dag Taco,
   Ik loop al een tijdje vast in het spel. Nu lees ik dat u een boekje heeft gemaakt met tips en vooral waarschuwingen, is er een mogelijkheid dat ik dit boekje kan krijgen? Ik blijf het namelijk een erg leuk spel vinden.
   MVG
   Chantal

 21. louise

  hebben jullie een voorgedrukt, bij te houden logboek over de gedane investeringen door de jaren heen ; ik wil het spel met mijn 5v klas de laatste week van april 2013 spelen….

  • Oscar Gelderblom

   Beste Louise Huethorst,
   Wat leuk dat u het spel met uw leerlingen wilt spelen. Ik ben heel benieuwd hoe ze het vinden. We hebben geen voorgedrukt logboek gemaakt, maar houden ons zeer aanbevolen als u het voor uw leerlingen maakt of het hen zelf laat maken. We kunnen een voorbeeld dan eventueel toevoegen aan de lesbrief. Ik speel de suggestie in ieder geval door aan de mensen van De Praktijk die de lesbrief voor ons maakten.
   Met hartelijke groet,
   Oscar Gelderblom

 22. Geurt Verweij

  Ik vind het een heel leuk spel. Een ding snap ik alleen niet. Steeds als de VOC wordt opgericht worden, ongevraagd, al mijn investeringen in de oude compagnieën terugbetaald. Winstuitkeringen in de aansluitende jaren krijg ik dus niet terwijl dat in de ‘begeleidende tekst’ van de raadgever wel mogelijk zou moeten zijn. Is dit een bug, of doe ik hier zelf iets verkeerd?

 23. Taco Paulides

  De huidige versie, 1.0, heb ik pas een keer of 4 gespeeld. Dat is echt weer wennen. Ik ben nu nog niet verder gekomen dan het jaar 1609.
  Voor versie 1.0 ben ik met een nieuw schriftje begonnen: 1 bladzijde per kalenderjaar. Eerst lette ik vooral op de gevaren – -, maar het is ook belangrijk te weten op welk moment iets juist veel winst oplevert ++
  En, zoals wellicht bekend, is het spel elke keer weer iets anders. De ene keer krijg je grote diamanten en een andere keer koper. En de ene keer levert een huis 10% op en het volgende spel is het in precies hetzelfde jaar 7%.
  En haring krijg je alleen als je eerst in graan en zout hebt belegd. En de rente is wisselend. Ook de aandelen zijn onvoorspelbaar.
  Trouwens, niet alles is helemaal onvoorspelbaar. Maar dat moet je juist zelf maar uitvinden. Dat maakt het spel leuk.
  De aandelen is bij versie 1.0 echt veranderd. Voorheen kon je in april aandelen kopen en kreeg je direct in mei dividend (rente).
  Nu moet je daar een jaar op wachten.
  De VOC-aandelen zijn het beste. Goed opletten op het moment waarop je kunt instappen. En als je al VOC-aandelen hebt, kan je ze aanvullen met de 2e knop rechtsonder in het scherm. (Dat is wat verwarrend, vind ik. Duurde even voor ik daar achter was).
  En de belangrijkste regel is dat je in december genoeg geld hebt om het huishoudgeld te betalen. En op elk moment wat fl achter de hand hebt.
  Want elke keer als je de crediteuren niet op tijd kunt betalen gaat de waarde van de beleggingen flink achteruit.

  • Oscar Gelderblom

   Beste Taco,
   Je hebt gelijk: het investeren in de voorcompagnieen en de VOC aandelen is even zoeken naar de goede knop. We hopen dat te repareren zodra we nieuw geld gevonden hebben om de game verder te ontwikkelen (en ook voor Android en PC te maken). Daar zijn we nu hard mee bezig.
   hartelijke groet,
   Oscar Gelderblom

 24. Frank Tijs

  Speel een beetje vals denk ik tegenwoordig scoor ik elke keer boven de miljoen, na 1600 zorg ik dat ik in september al mijn geld kan investeren in molens die keren in oktober uit, daarna investeer ik alles in de koopvaardijschepen en die keren in december uit die verkoop ik meteen waardoor ik elk jaar meer geld heb om te investeren.
  Complimenten over het spel trouwens erg leuk en historisch goed onderbouwd.
  Groeten Frank Tijs

 25. Leuk spel. Helaas een taalfout in de introductie:

  Maar het kan ook flink misgaan als je niet goed op je geld past of je waren niet verzekerd…

  Moet zijn: verzekert

 26. Leroy

  Super vet spel! Echt heel leuk bezigheidje voor ff tussendoor. Komen er nog meer updates?
  Of zouden jullie nieuwe functies willen toevoegen? Zoals endless bijv i.p.v. t/m 1611. Dat zou het spel veel uitdagender en uitgebreider maken.

  Ik kijk uit naar jullie antwoord

  • Oscar Gelderblom

   Beste Leroy,
   Dank je wel voor de complimenten. Fijn dat je er zoveel plezier aan beleefd. We hebben geen geld om het spel verder uit te breiden maar we zijn op dit moment wel bezig om ervoor te zorgen dat het ook de komende jaren probleemloos blijft draaien met vernieuwde besturingssystemen. Wat ons betreft heb je dus nog jaren spelplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s